OSSZ – Okresní správa sociálního zabezpečení Tachov

Okresní správa sociálního zabezpečení Tachov (OSSZ Tachov) je územní organizační jednotka České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podílí se ve vymezených oblastech na realizaci sociálního pojištění v okruhu své působnosti.

00006963 ARES
Vznik 1991
Telefony 374 703 711
Mobily 800 050 248
  • starobní důchody, předčasně starobní důchody, valorizace důchodů, důchodové kalkulačky, odchody do důchodů, sociální pojištění, pojištění OSVČ, výchovné k důchodu, předčasné důchody, otcovské dovolené, otcovská, invalidní důchody, invalidní důchod prvního stupně, invalidní důchod druhého stupně, invalidní důchod třetího stupně, paušální daně, nemocenská, vdovské důchody, vdovecké důchody, mateřská dovolená, důchodové pojištění, přehledy o příjmech a výdajích osvč, sirotčí důchody, pozůstalostní důchody, ztp, zálohy osvč, pracovní neschopnosti, neschopenky, evidenční listy důchodového pojištění, sociálky, dávky, invalidita, ošetřovné, dlouhodobě ošetřovné, žádosti o důchod, správy sociálního zabezpečení, e-portál čssz, ossz, pssz, rodičovská dovolená, sociální zabezpečení, sociální dávky, nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, nemocenské pojištění, eNeschopenka, posudkový lékař, posudek o invaliditě, lékařská posudková služba
  • Okresní správa sociálního zabezpečení Tachov ve spolupráci s Českou správou sociálního zabezpečení vykonávají působnost v oblasti sociálního zabezpečení – důchodového pojištění a nemocenského pojištění. Především rozhodují o důchodech a dávkách nemocenského pojištění a také je vyplácí.

    Důchody

    V České republice se poskytují následující důchody. Žádný z těchto důchodů se nepřiznává automaticky, je třeba si podat žádost. 

    Starobní důchod (i předčasně starobní)

    Poskytuje se ve stáří. Pro nárok na starobní důchod je nutné splnit dvě podmínky. První podmínkou je dosáhnout stanoveného důchodového věku a druhou podmínkou je získat potřebnou dobu důchodového pojištění.

    Zajímá vás, kdy budete moct odejít do starobního důchodu? Chcete si spočítat, jaká bude výše vašeho starobního důchodu? Vše se dozvíte na důchodové kalkulačce

    Co je valorizace důchodů? 

    Valorizace důchodů jednoduše znamená zvýšení vyplácených důchodů. Ty se zvyšují v závislosti na růstu indexu spotřebitelských cen a na růstu mezd. Zvyšují se základní výměry a procentuální výměry vyplácených důchodů. (Pozn.: Z těchto výměr se stanovuje výše důchodů.)   

    Invalidní důchod (pro invaliditu prvního, druhého a třetího stupně)

    Poskytuje se osobám, které z důvodu dlouhodobě špatného zdravotního stavu nemohou naplno nebo vůbec pracovat. Pro nárok na invalidní důchod je nutné splnit dvě podmínky. První podmínkou je zjištění invalidity, které předchází proces posuzování zdravotního stavu. Druhou podmínku je potřebná doba pojištění. 

    Vdovský a vdovecký důchod

    Patří mezi tzv. pozůstalostní důchody. Vdovský a vdovecký důchod se poskytuje osobám, kterým zemřel/a manžel/ka. Pro nárok na vdovský/vdovecký důchod je nutné splnit dvě podmínky. První podmínkou je, že zemřelá osoba (manžel nebo manželka) pobírala starobní nebo invalidní důchod nebo ještě nebyla příjemcem důchodu, ale splnila ke dni úmrtí podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na důchod, ať už starobní nebo invalidní. Druhou podmínkou je, že manželství existovalo k datu úmrtí zemřelé osoby (manžela nebo manželky). Po splnění těchto podmínek má vdova nebo vdovec nárok na vdovský/vdovecký důchod po zemřelé osobě. 

    Sirotčí důchod 

    Patří mezi tzv. pozůstalostní důchody. Sirotčí důchod se poskytujeme dětem, kterým zemřel jeden nebo oba rodiče a ještě se nemohou sami živit. Nárok na sirotčí důchod má dítě po zemřelém rodiči, který pobíral invalidní nebo starobní důchod, zemřel následkem pracovního úrazu nebo získal stanovenou dobu důchodového pojištění, která je závislá na věku rodiče. 

    Dávky nemocenského pojištění

    Pracujete nebo podnikáte a zastihla vás životní situace (nemoc, nemoc vašeho dítěte, těhotenství, mateřství), kvůli které přicházíte dočasně o výdělek? Pokud jste nemocensky pojištěni, můžete si podat žádost o dávku, a finančně se tak zajistit.